Veleposlaništvo RS Podgorica /Novice /
19.03.2018  

S 1. aprilom 2018 prehod na elektronsko cestninjenje za vozila nad 3,5 t

Elektronsko cestninjenje za težke tovornjake v prostem prometnem toku bo uvedeno s 1. aprilom 2018. Do takrat se morajo uporabniki registrirati in pridobiti posebno napravo, ki bo obračunavala cestnino.

Registrirati se je mogoče na sedmih uporabniških točkah in na posebni spletni strani, po novem letu se bo mogoče tudi na bencinskih servisih.

Elektronsko cestninjenje v prostem prometnem toku na avtocestah in hitrih cestah bo z aprilom uvedeno za vozila nad 3,5 tone največje dovoljene mase. Uporabnik bo moral v sistemu cestninjenja najprej registrirati svoje podjetje in vozilo ter pridobiti OBU-napravo (poimenovano DarsGo).


Kot so danes sporočili iz Darsa, so za registracijo uporabnikov že vzpostavili sedem uporabniških točk, DarsGo servisov, in sicer na Griču ob zahodni ljubljanski obvoznici, na Počivališču Maribor v smeri Ljubljane, na Počivališču Lopata v smeri Maribora, na Počivališču Grabonoš v smeri Ljubljana ter na mejnih prehodih Obrežje, Gruškovje in Fernetiči pri vstopu v državo.


Registrirati se bo mogoče tudi na spletni strani www.darsgo.si, predvidoma z začetkom leta 2018 pa tudi na pooblaščenih bencinskih servisih ob avtocestnem omrežju. Avtoprevozniška podjetja ob tem pozivamo, naj se čim prej registrirajo v sistem in pridobijo naprave DarsGo ter se tako izognejo morebitnim čakalnim vrstam ob prehodu na novi sistem cestninjenja ter visokim globam, če bodo na avtoceste in hitre ceste zapeljali brez naprave DarsGo.


Uporabniki morajo za registracijo vozila v sistem in pridobitev naprave predložiti prometno dovoljenje in dokazilo o emisijskem razredu EURO, za vozila, registrirana v Sloveniji, pa le prometno dovoljenje.

Administrativni stroški za registracijo vsakega vozila in personalizacijo naprave DarsGo znašajo 10 evrov z DDV.


Novi cestninski sistem za težka vozila se uvaja zaradi večje pretočnosti prometa in bolj poštenega zaračunavanja cestnine. Naprava bo s pomočjo mikrovalovne tehnologije komunicirala s 127 cestninskimi portali na avtocestnem omrežju, kar bo podlaga za obračun cestnine za posamezen cestninski odsek. Uporabniki bodo cestnino tako plačevali po dejansko prevoženi razdalji in glede na onesnaženje zraka, ki ga povzroči njihovo vozilo.


Za voznike osebnih vozil in druga vozila, katerih največja dovoljenja masa ne presega 3,5 tone, bo tudi po 1. aprilu 2018 veljal obstoječi vinjetni sistem. Po uvedbi sistema DarsGo bodo cestninske postaje odstranili, in sicer najprej tiste, ki predstavljajo največjo motnjo v prometu.