Veleposlaništvo RS Podgorica /Novice /
05.10.2009  

Premier Borut Pahor se je mudil na prvem uradnem obisku v Črni gori


Predsednik Vlade Republike Slovenije Borut Pahor se je v petek, 2. oktobra, mudil na prvem uradnem obisku v Črni gori, v okviru katerega se je najprej sestal s predsednikom Vlade Črne gore Milom Đukanovićem, s katerim sta se udeležila tudi Črnogorsko-slovenske poslovne konference. V izjavi za medije po srečanju je slovenski premier poudaril, da imata Slovenija in Črna gora dobre, prijateljske odnose, predvsem pa imata obe drŽavi skupen interes za nadaljnjo krepitev dvostranskega gospodarskega sodelovanja ter iskanje novih investicij na tem področju, obenem pa tudi ohranjevanje stabilnosti v regiji ter sodelovanja ob Jadranskem morju.

V nadaljevanju je predsednik vlade Pahor, ki ga na uradnem obisku v Črni gori spremlja tudi močna delegacija slovenskih gospodarstvenikov, izrazil podporo Slovenije črnogorskim prizadevanjem za članstvo v evro-atlantskih integracijah ter ob tem poudaril pomen vstopa Hrvaške v Evropsko unijo za nadaljnjo širitev EU na Zahodni Balkan.

Sogovornika sta se prav tako strinjala, da je potrebno že tako naraščajoče gospodarsko sodelovanje med državama še okrepiti, ob čemer je premier Đukanović še posebej izpostavil pomen slovenskih investicij v Črni gori. Za Slovenijo je Črna gora pomembna zunanjetrgovinska partnerica, obstaja pa še veliko možnosti za nadaljnjo poglobitev sodelovanja na različnih gospodarskih področjih. V pripravi je tudi podpis sporazuma o socialnem varstvu. Predsednika vlad sta si v pogovorih prav tako izmenjala stališča glede reševanja trenutne gospodarske in finančne krize.

Črnogorski predsednik vlade se je slovenskemu premierju zahvalil za vso podporo in pomoč Slovenije Črni gori pri njenem prizadevanju za vstop v EU območje ter dejal, da sta za Črno goro vstop v Evropsko unijo in zvezo Nato dva izmed pomembnejših strateških ciljev.
 
Premier Pahor se je v nadaljevanju sestal tudi s predsednikom Črne gore Filipom Vujanovićem ter predsednikom Skupščine Črne gore Rankom Krivokapićem.

 

Nagovor predsednika vlade na Črnogorsko-slovenski poslovni konferenci>>>