Veleposlaništvo RS Podgorica /Novice /
17.09.2009  

Generalni direktor Benedejčič na konzultacijah v Črni gori

 
Včeraj so v Podgorici potekale slovensko-črnogorske konzultacije na temo multilateralnih zadev, ki predstavljajo tudi pripravo obeh strani na 64. zasedanje Generalne skupščine OZN, ki se bo v New Yorku začelo prihodnji teden.

Slovensko delegacijo je vodil generalni direktor za multilateralne in globalne zadeve, veleposlanik Andrej Benedejčič, črnogorsko pa veleposlanik Milorad Šćepanović, namestnik zunanjega ministra za multilateralne zadeve. Predmet konzultacij so bile poleg OZN tudi aktivnosti v okviru OVSE in Sveta Evrope, ter ostale aktualne teme. Sogovornika sta se med drugim strinjala, da so odnosi med državama odlični.

Generalni direktor je podrobneje predstavil aktivnosti Slovenije kot predsedujoče Odboru ministrov Sveta Evrope in poudaril tudi sodelovanje med državama na kulturnem področju. Črna gora je namreč članica Foruma slovanskih kultur, mednarodne ustanove s sedežem v Sloveniji, ki v okviru slovenskega predsedovanja Svetu Evrope pripravlja program kulturnih dogodkov. V okviru Festivala slovanskega filma se bo tako na začetku oktobra v Strasbourgu s svojim filmom predstavila tudi Črna gora.

Ena od osrednjih tem pogovora so bile tudi izkušnje Črne gore iz univerzalnega periodičnega pregleda v okviru Sveta OZN za človekove pravice, saj bo Slovenija za pregled na vrsti v naslednjem letu. Črnogorska stran je prav tako predstavila svoje priprave na prevzem predsedovanja Srednjeevropski pobudi v letu 2010.

V okviru obiska se je GD Benedejčič sestal tudi s črnogorskim zunanjim ministrom Milanom Roćenom.