Veleposlaništvo RS Podgorica /Novice /
16.07.2009  

Slovenija pozdravlja priporočilo Evropske komisije za ukinitev vizumske obveznosti za Republiko Makedonijo, Črno goro in Republiko Srbijo

Evropska komisija je 15. julija objavila priporočilo, v skladu s katerim naj bi na podlagi izpolnjevanja kriterijev iz kažipotov za vizumsko liberalizacijo države Evropske unije odpravile vizumsko obveznost za Republiko Makedonijo, Črno goro in Republiko Srbijo.

Slovenija priporočilo Evropske komisije sprejema z zadovoljstvom. Liberalizacija vizumske ureditve za države Z Balkana je proces, ki se je začel med slovenskim predsedovanjem Evropski uniji in ga je Slovenija ves čas dejavno podpirala. Med drugim je minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar skupaj z italijanskim ministrom za zunanje zadeve Francom Frattinijem že 11. marca letos v zvezi s tem na takratno predsedujočo EU Češko naslovil pismo v podporo čimprejšnji uveljavitvi vizumske liberalizacije.

Hkrati Slovenija znotraj EU opozarja, da je treba za Bosno in Hercegovino ter Albanijo, ki pogojev iz kažipotov še ne izpolnjujeta, začeto delo pospešeno nadaljevati. Slovenija je zato že izrazila pripravljenost, da Bosni in Hercegovini z ekipo strokovnjakov pomaga pri izpolnjevanju preostalih obveznosti. Podpiramo načrte Evropske komisije, da se obe državi do sredine prihodnjega leta vključita v brezvizumski režim. Odprava vizumov za celotno regijo je namreč izjemega pomena.

V skladu s predvidenimi postopki je, preden bo ta korak uresničen, treba opraviti posvetovanje z Evropskim parlamentom. Za tem je potrebna še potrditev Sveta EU.