Veleposlaništvo RS Podgorica /Novice /
11.12.2019  

Podpora Slovenije Črni gori pri vzpostavljanju sistema javnih storitev, ki se zagotavljajo s helikopterskimi operacijami Ministrstva za notranje zadeve

V času od 3. do 6. decembra 2019 je bila v okviru izvajanja mednarodnega razvojnega sodelovanja Republike Slovenije s Črno goro na delovnem obisku v Sloveniji medresorska delovna skupina vladinih predstavnikov Črne gore pod vodstvom Ministrstva za notranje zadeve (MNZ) Črne gore, ki se je spoznavala s sistemom izvajanja javnih storitev, ki jih v Sloveniji zagotavljamo ob sodelovanju Letalske policijske enote Policije Republike Slovenije.

Črnogorska delegacija je obiskala več izvajalcev javnih storitev v Sloveniji, med njimi tudi Letalsko policijsko enoto, Policijsko upravo Ljubljana in Operativno komunikacijski center, Helikoptersko nujno medicinsko pomoč Brnik, Univerzitetni klinični center Ljubljana. Med opazovanem delovanja slovenskega sistema so črnogorski predstavniki izpostavili dragocenost slovenskih izkušenj, ki bodo posebej koristne pri vzpostavljanju sistema v Črni gori. V Črni gori v primeru nekaterih življenjsko ali varnostno pomembnih javnih storitev, kot so helikopterska nujna medicinska pomoč in helikopterske policijske operacije, še ni vzpostavljenega sistema in ustrezno umeščena vloga Avio-helikopterske enote MNZ Črne gore v sistemu, ki bi se ustrezno odzival na potrebe vseh prebivalcev in obiskovalcev Črne gore, v skladu s standardi držav EU.

V okviru aktivnosti se bo v naslednjih pol leta ob slovenski podpori nadaljeval medresorski dialog za vzpostavitev sistema helikopterske nujne medicinske pomoči in helikopterskih policijskih operacij v Črni gori.