Veleposlaništvo RS Podgorica /Novice /
17.09.2019  

Predaja poverilnih pisem veleposlanika Gregorja Preskerja

Novi veleposlanik Republike Slovenije v Črni gori Gregor Presker je 9.9.2019 predal poverilna pisma predsedniku Črne gore Milu Đukanoviću.

Predsednik Đukanović je v pogovoru izrazil zadovoljstvo nad odličnimi odnosi med državama, ki so ne le partnerski, ampak tudi prijateljski. Črna gora je hvaležna za podporo Slovenije na poti k uresničevanju evropskih in evroatlantskih interesov. Zahvalil se je tudi za razvojno podporo Slovenije ter podporo na strokovnem in gospodarskem področju. Spomnil je, da so s podporo na obrambnem področju zlahka obvladali pot do članstva v Natu ter na uspehe in možnosti za poglobitev sodelovanja v izobraževanju, znanosti, kulturi in zdravstvu.

Veleposlanik Presker je napovedal nadaljnjo podporo Črni gori in poudaril prijateljstvo med državama. Državi imata vzpostavljeno zgledno sodelovanje na vseh področjih, ki so neobremenjeni z odprtimi vprašanji. Pomembna prisotnost slovenskih vlagateljev v Črni gori, pa tudi črnogorskih v Sloveniji, priča o dobrem sodelovanju. Črna gora je dejavnik stabilnosti v regiji in je napravila največ korakov na poti k članstvu v EU, ter dodal, da sta prihodnost Črne gore in Zahodnega Balkana v EU. Slovenija razume Črno goro in si želi njenega čimprejšnjega vstopa v EU.